Větrná energie a její využítí v České republice regionálně geografická perspektiva - Frantál, Bohumil, 1975- (2009)
Rigorózní práce se zabývá hodnocením iniciačních, lokalizačních a realizačních faktorů rozvoje využívání větrné energie v České republice a analyzuje vztah mezi časoprostorovým šířením tohoto fenoménu a vybranými environmentálními, sociálními a ekonomickými ukazateli. Na rozvoj větrné energetiky je nahlíženo jako na proces šíření nové technologie v prostoru a čase (neboli jako na difúzi inovace), který je v principu regionálně nerovnoměrný z důvodu mnoha faktorů, jejichž validita a signifikance v českém prostředí je testována. V rámci hodnocení faktorů ovlivňujících rozvoj využívání větrné energie je kladen důraz na fenomenologický aspekt problematiky, tedy na percepci fenoménu ze strany specifických sociálních aktérů. Analyzovány jsou motivační faktory a vnímání rizik, které je spojeno s přijetím či odmítnutím výstavby větrných elektráren na úrovni municipalit (z perspektivy starostů obcí a jejich obyvatel) a hodnocen je i vliv na potenciál cestovního ruchu dotčených území.