Genotoxicita polyaromatických sloučenin v jaterních progenitorových buňkách - Marvanová, Soňa, 1977- (2009)
Játra představují centrální orgán metabolismu xenobiotik. Obsahují několik typů buněk, včetně buněk progenitorových, které mohou v případě rozsáhlého poškození jater proliferovat a nahradit poškozené buňky. Vedle této role při regeneraci jater se mohou progenitorové buňky také stát cílem chemických karcinogenů a hrát roli v hepatokarcinogenezi. Přesto je většina studií zabývajících se účinky polyaromatických uhlovodíků (PAU), významných environmentálních kontaminantů, dosud zaměřena na diferencované buňky nebo jejich deriváty. V prezentované práci byly jako buněčný model pro studium genotoxických efektů PAU použity buňky WB-F344, potkaní jaterní epiteliální buněčná linie, sdílející řadu vlastností s progenitorovými buňkami. Z vybraných karcinogenních PAU byly dibenzo[a,l]pyren (DBalP), benzo[a]pyren, benzo[g]chrysen a dibenzo[a,e]pyren schopny vytvářet v buňkách WB-F344 stabilní DNA adukty s následnou aktivací proteinu p53 a apoptózou.