GAPDH, enzym mnoha tváří - Slepánková, Lucia, 1986- (2009)
Glyceraldehyd-3-fosfát dehydrogenasa byl dlouhou dobu považován za klasický glykolytický enzym. Nedávné studie odhalily, že tento protein disponuje různými aktivitami při různých buněčných procesech. Tato práce je zaměřena na shrnutí některých jeho nově objevených funkcí. Především se jedná o vazebné schopnosti GAPDH s nukleovými kyselinami, vliv GAPDH na motilitu spermií. Dále byla zpracována problematika apoptozy a neurodegenerativních poruch s ní spojených. V neposlední řadě bylo shrnuto možné uplatnění GAPDH jako adhezivní molekuly při kolonizaci podmíněného patogenu Candida albicans. Praktická část je potom zaměřena na vypracování metodiky izolace genomové DNA pro další využití při klonování genu GAPDH. Vytvořený rekombinantní protein má být dále využit pro testování jeho schopnosti vázat sacharidové ligandy, a tím charakterizovat jeho adhezivní vlastnosti. Pro optimalizaci takovýchto experimentů by bylo možné využít i komerčně dostupného enzymu ze S. cerevisiae.