Consequences of anthropogenic changes on rodent communities and populations: study cases on native and introduced species in Eastern Senegal - Konečný, Adam (2009)
Společenstva a populace hlodavců Súdánské savany východního Senegalu byly studovány ve vztahu k intenzitě člověkem způsobených změn v životním prostředí. Jeden z hlavních hybatelů globálních změn, využívání krajiny, zapříčinil významně vyšší abundance hlodavců v zemědělské krajině, oproti situaci zjištěné v přirozených savanách národního parku Niokolo Koba. Tento fakt je důsledkem zejména zvýšení počtů všudypřítomného, dominantního druhu Mastomys erythroleucus. Na úrovni populací, fragmentace a deforestace stromové savany, teoreticky usnadněná klimatickými změnami v subsaharské oblasti, měly významné důsledky na genetickou diverzitu dalšího druhu, částečně arborikolní Praomys daltoni. Rozmanitost alel mikrosatelitů a očekávaná heterozygotnost byly signifikantně nižší a genetická rozrůzněnost populací vyšší, v izolovaných populacích při severním okraji areálu rozšíření, kde přežívají již jen ve vesnicích, než na jižních lokalitách s kontinuálním rozšířením v savanách. Další z hlavních a.