Možnosti hodnocení geomorfologických lokalit v kontextu ochrany neživé přírody případová studie ze západní části Národního parku Podyjí - Kubalíková, Lucie, 1982- (2009)
Hodnocení geomorfologických lokalit představuje jeden z nástrojů ochrany neživé přírody. Pro hodnocení lokalit lze využít koncept "geomorphosites", který zahrnuje jak inventarizaci, tak hodnocení a návrhy na využití geomorfologických lokalit. Na základě používaných metodik je navržena metodika pro NP Podyjí, která je potom společně s dalšími metodikami použita pro hodnocení vybraných lokalit v modelovém území, které představuje západní část Národního parku Podyjí. Jsou diskutovány výsledky, které jednotlivé metodiky dávají a samotné metodiky jsou potom také porovnávány. Na základě hodnocení jsou předloženy některé návrhy na využívání lokalit a jsou nastíněny další perspektivy využití hodnocení geomorfologických lokalit.