Jak se dělá věda - Smetana, Miroslav, 1923- (Naše vlast, 1965)
Autor, novinář a spisovatel, redaktor Kulturní tvorby, popularizuje již po léta vědu, zejména úspěchy čs. vědy za posledních dvacet let. Do své poslední knihy zařazuje 11 sugestivně psaných reportáží o životě a práci ve vědeckýchlaboratořích. Jsou to v jádře medailónky našich vědeckých pracovníků. Osvětluje v nich speciální problematiku vědního oboru toho kterého vědce; zamýšlí se však i nad zásadními otázkami vědecké práce vůbec.