Vybrané aspekty strukturální transformace českého lokálního a regionálního tisku po roce 1989 - Waschková Císařová, Lenka, 1978- (2010)
Disertace se zaměřuje na změny v subsystému českého lokálního a regionálního tisku po roce 1989. Subsystém lokálního a regionálního tisku je v diskurzu mediálních studií spíše opomíjený, ačkoliv právě na jeho úrovni dochází k silné identifikaci čtenářů s danými médii a v průběhu transformace lokálního a regionálního tisku došlo k zásadním změnám, které otevírají nové teoretické i empirické otázky. Vycházíme z teoreticky popsaných aspektů strukturální transformace, především v rámci politicko-ekonomických proměn a aplikujeme je na případ českého lokálního a regionálního tisku. Pro naši práci jsme vybrali jako relevantní činitele procesu strukturální transformace: (de)regulaci, privatizaci, koncentraci vlastnictví na systémové úrovni; centralizaci, racionalizaci a (de)lokalizaci na úrovni mediální organizace. Zaměřujeme se především na hledání odpovědi na otázku, zda v rámci strukturální transformace dochází u lokálního a regionálního tisku k rozmělňování jeho lokálních charakteristik. A.