Vliv prostorové a časové fragmentace na složení a druhovou bohatost lesní vegetace v okolí Prlova, Vizovická vrchovina - Járová, Iveta (2010)
Na území 6 km2 v okolí obce Prlov, severovýchod Vizovické vrchoviny, jsem studovala 38 izolovaných lesů. Snažila jsem se zjistit vliv časoprostorové fragmentace a přírodních podmínek na druhové složení rostlin těchto lesů. Pro každý lesní celek jsem zhotovila kompletní druhový soupis. Tyto soupisy jsem doplnila fytocenologickými snímky. U každého lesa jsem sledovala rozlohu, tvar a rozlohu okolních lesů ve vzdálenosti 100 a 200 m. Pomocí historických map jsem zjistila zda byl daný les přítomen v roce 1829. Sledovala jsem průměrné hodnoty i variabilitu přírodních podmínek pro každý lesní fragment i podmínky na ploše fytocenologického snímku. Sledovala jsem diverzitu druhového složení i měnící se zastoupení definovaných skupin druhů. Zjistila jsem odlišnou vypovídající hodnotu pro prostorové uspořádání na úrovni fytocenologického snímku a druhových soupisů. Ukázalo se, že největší vliv na druhové složení má celková plocha lesa. Na úrovni fytocenologického snímku se zvyšující se rozlohou .