Vegetácia lesov a krovín bývalého bezlesia Bielych Karpát - Plesková, Zuzana, 1985-; Hájek, Michal, 1974-; Masarykova univerzita. Ústav botaniky a zoologie (2010)
V diplomovej práci sú predložené výsledky štúdie zaoberajúcej sa vegetáciou krovín a mladých lesov Bielych Karpát zaznamenanou počas vegetačných sezón 2005-2008. Na základe rôznych kritérií (druhové zloženie, sukcesný vek odvodený z historických máp, pokryvností drevín či fyziognómie porastu) boli vytvorené štyri varianty klasifikácie zozbieraných fytocenologických zápisov. Vyčlenené skupiny a sukcesné štádiá boli charakterizované stanovením diagnostických a dominantných druhov a spätne porovnaním priemerných Ellenbergových indikačných hodnôt zápisov v týchto skupinách. Ordinačnými analýzami boli hľadané hlavné gradienty v druhovom zložení dát. Najvýraznejším gradientom druhovej diverzity krovín a lesov sa tak ukázal byť gradient druhovo bohatých otvorených porastov so svetlomilnými a teplomilnými druhmi k zapojeným porastom na úživných a vlhkých stanovištiach. Testovaný bol ďalej vplyv rôznych klimatických, geomorfologických a geografických faktorov na druhovú variabilitu. Ukázalo sa.
During the vegetation season of years 2005-2008 there was performed a study of shrub vegetation for this Master Thesis in Biele Karpaty Mts. There were created four variants of classification of recorded relevés on the basis of different criteria (species composition, succession age derived from historical maps, abundancy of shrubs and trees or physiognomy of vegetation). Defined groups and successional stages were characterized by determination of diagnostic and dominant species and retrospectively by comparing of average Ellenberg indication values of relevés in these groups. There were sought main gradients in species composition of data by ordination analysis. The main gradient found was interpreted as gradient from light-demanding and thermophylic species-rich vegetation of sparse scrub to closed forest vegetation growing on nutrient rich and moist habitats. In addition to this, there was tested influence of different climatic, geomorfological and geografic factors on species vari.
Vedoucí práce: Michal Hájek
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2010
Keywords: biotopy; ekologická sukcese; vegetace; biotopes; ecological succession; vegetation; Bílé Karpaty (Česko a Slovensko : pohoří); Biele Karpaty Mountains (Czechia and Slovakia); diplomové práce; master's theses