Biodiverzita a její využití v hodnocení ekologických rizik - Cvanová, Petra, 1981- (2010)
Hodnocení ekologických rizik (EcoRA) je velmi komplexní proces, který využívá a integruje metody a postupy celé řady oborů. Jsou to například ekotoxikologie, hydrologie, environmentální chemie, ekologie a řada dalších. Hlavním cílem EcoRA je posuzování vlivů nejrůznějších lidských činností na stav, stabilitu a vývoj ekosystémů. Biodiverzita je důležitou součástí ekologie je využitelná pro detekci změn jednotlivých složek ekosystémů v důsledku dopadů antropogenních vlivů. Biologická rozmanitost (biodiverzita) je souhrnným názvem pro všechny formy života existující na Zemi a ekosystémy, které tyto formy vytvářejí. Tématem této práce je biodiverzita a přehled v současnosti známých metod jejího hodnocení a dále pak hodnocení ekologických rizik. Další část se snaží o propojení těchto dvou problematik a zkoumá možnosti využití tohoto propojení v praxi. Praktická část práce se týká analýzy monitorovací sítě povrchových vod ČR a dat makrozoobentosu.