Analysis of the molecular mechanisms of cytokinin and auxin interactions in plant organogenesis - Pernisová, Markéta, 1977- (2009)
U rostlin představuje postembryonální organogeneze de novo důležitou vývojovou adaptaci. Auxiny a cytokininy byly identifikovány jako hlavní rostlinné regulátory organogenní odpovědi. Nicméně molekulární mechanizmy interakcí auxinů a cytokininů v regulaci organogeneze jsou pořád málo známé. Ke studiu těchto interakcí jsme použili in vitro systém založený na hypokotylových explantátech. V této práci jsme ukázali, že auxin je schopný indukovat organogenní odpověď v hypokotylových explantátech, zatímco cytokinin moduluje auxinem indukovanou organogenní odpověď prostřednictvím regulace mezibuněčné distribuce auxinu, detekované pomocí reportéru DR5:GFP. Zjistili jsme, že organogeneze de novo je spojena s tvorbou endogenních cytokininů a aktivací cytokininové signální dráhy ve specifických pletivech, což bylo zdokumentováno pomocí exprese reportéru ProARR5:GUS, měřením hladiny endogenních cytokininů a kvantifikací exprese vybraných ARR genů typu A (genů primární cytokininové odpovědi). Zjist