Behavior of microparticles in different types od optical traps - Šiler, Martin (2009)
Rozptylem a absorpcí světla na mikro a nanočásticích dochází k přenosu hybnosti mezi světlem a hmotou, což vede ke vzniku optické síly. Vhodně připravené prostorové rozložení intenzity světla, takzvaný optický potenciálový profil, je tudíž možné využít k zachycení mikro a nanočástic suspendovaných v kapalině, k jejich přepravě na dlouhé vzdálenosti a dokonce i k prostorovému třídění do různých směrů. Výhodný způsob vytvoření optického potenciálového profilu využívá interferenci několika koherentních laserových svazků. Při tomto přístupu hrají zvláštní roli evanescentní vlny, které zachytí studované objekty s indexem lomu vyšším než má okolní kapalina v blízkosti rozhraní dvou prostředí. Tímto způsobem efektivně snížíme dimenzi studovaného problému a můžeme snadno sledovat dynamiku pohybu částic. V této práci je teoreticky a experimentálně studováno chování kulových dielektrických částic s rozměry menšími než 1 mikrometr, které jsou umístěny ve vodě a které jsou zachyceny evanescentní.