Rtg. difrakce stojaté vlny na polykrystalických multivrstvách v grazing-incidence geometrii - Krčmář, Jan (2009)
V této disertační práci prezentujeme novou metodu, která využívá rtg. stojatou vlnu v grazing-incidence geometrii, ve které úhel dopadu i výstupu jsou blízké kritickému úhlu totálního odrazu. Pokud je úhel dopadu primárního záření na periodickou multivrstvu blízký "Braggovským" maximům na reflexní křivce, vznikne interferencí odražených a prošlých vln stojatá vlna v objemu multivrstvy, perioda této vlny je srovnatelná s periodou multivrstvy. Jestliže multivrstva obsahuje polykrystalická zrna (krystality), pak intenzita difrakce na těchto krystalitech závisí na vzájemné poloze krystalitů a kmiten stojaté vlny. Také vlna difraktovaná na krystalitech se odráží na rozhraních multivrstvy, což opět vede ke vzniku stojaté vlny. Polohu extrémů stojaté vlny lze posouvat změnou úhlu dopadu nebo výstupu, takže z měřené závislosti difraktované intenzity na těchto úhlech je možné určit polohu difraktujících krystalitů. Navíc měřením závislosti difraktované intenzity na difrakčním úhlu pro různé úhl.