Univerzální algebra a unifikační teorie - Kubíček, Martin (2010)
Hlavní cíl této práce je ukázat, jaký unifikacní typ má teorie, která obsahuje pouze unární operacní symbol a promenné. Práce je rozdelena do tří kapitol. První kapitola obsahuje definice z univerzální algebry potrebné v této práci. Druhá kapitola je věnována popisu variet unárních algeber. Ve třetí kapitole jsou uvedeny základní pojmy unifikační teorie, několik příkladů a hlavní cíl této práce.