Enterální insuflace kyslíku : (O tzv. střevním dýchání) - Poupa, Otakar, 1916-1999 (Praha : Státní zdravotnické nakladatelství, 1959)
O možnostech léčebného ovlivnění hypoxie jater a některých dalších splanchnických orgánů, založeného na evolučních poznatcích o nouzovém dýchání v savčí i lidské patologii. Úvodem jsou vyloženy základy vývoje dýchání se zvláštním zřetelem k mimoplicnímu dýchání a fyziologie výměny dýchacích plynů trávící trubicí. Tyto skutečnosti jsou pak aplikovány na terapii hypoxie novorozenecké a šoku poúrazového a pooperačního.
Na frontispice fot. od M. Chvojky
1000 výt.
Z Laboratoře pro fysiologii a patofysiologii přeměny látek ČSAV, Praha
Rus. a angl. souhrn
Přehl. lit.
S grafy a obr. v textu
Keywords: dýchání; respiration