Enterální insuflace kyslíku : (O tzv. střevním dýchání) - Poupa, Otakar, 1916-1999 (Babákova sbírka prací ze základních lékařských oborů ;, 1959)
O možnostech léčebného ovlivnění hypoxie jater a některých dalších splanchnických orgánů, založeného na evolučních poznatcích o nouzovém dýchání v savčí i lidské patologii. Úvodem jsou vyloženy základy vývoje dýchání se zvláštním zřetelem k mimoplicnímu dýchání a fyziologie výměny dýchacích plynů trávící trubicí. Tyto skutečnosti jsou pak aplikovány na terapii hypoxie novorozenecké a šoku poúrazového a pooperačního.