Vegetace údolních niv ve vztahu k fluviálním procesům a tvarům vybraných řek Hrubého a Nízkého Jeseníku - Loučková, Blanka, 1981- (2009)
Disertační práce se zabývá vzájemnými souvislostmi mezi fluviálně-geomorfologickými procesy a strukturou rostlinných společenstev ve vybraných segmentech řek Hrubého a Nízkého Jeseníku. Kolmo na osu vodních toků Opavy, Černé Opavy a Branné byly v pěti přírodě-blízkých říčních úsecích vytyčeny profily, podél kterých byly rozlišeny jednotlivé fluviální tvary (lavice, ostrov, břeh, niva, terasa). Metodou fytocenologického snímkování byla v průběhu tří let (2005-2007) na jednotlivých typech reliéfu získávána data o vegetaci (pokryvnost a početnost), která byla následně spolu s třinácti vybranými proměnnými prostředí analyzována základními statistickými metodami. Metodami gradientové analýzy bylo analyzováno celkem 71 ploch za účelem prokázat vztah mezi vegetací a faktory prostředí a stanovit, které z proměnných a jakým způsobem ovlivňují rozšíření rostlinných druhů. Výsledky ukázaly, že klíčovými proměnnými ovlivňujícími složení vegetace jsou typ reliéfu, šířka údolní nivy, vzdálenost k ří.