Povariské paleofluidní systémy v karbonských sedimentech Moravsko-slezského paleozoika - Kučera, Jan, 1985- (2009)
Studované povariské polymetalické mineralizace se vyskytují ve spodno a svrchno karbonských siliciklastických horninách Moravsko-slezského paleozoika (oblast Nízkého Jeseníku, Drahanské vrchoviny a hornoslezské pánve). Hydrotermální žíly SZ-JV, S-J a SSV-JJZ směru jsou tvořeny převážně křemenem, dolomit-Mg-ankeritem, sfaleritem, galenitem, chalkopyritem, pyritem, kalcitem, barytem a markazitem. Velká část studovaných dolomitů, sfaleritů a kalcitů vykazuje růstovou či oscilační zonálnost, která je způsobená změnami chemismu jednotlivých přínosových period fluid, dokládajících polyfázový vývoj mineralizace. Strmý sklon hydro-termálních žil ve všech studovaných regionech ukazuje na extenzní tektonický režim oblasti, během kterého probíhaly minerotvorné procesy. Studium výluhů fluidních inkluzí, stabilních izotopů kyslíku, uhlíku a síry a mikrotermometrie fluidních inkluzí v dolomitech, kalcitech a sfaleritech pomohly objasnit geochemii, původ a pravdě-podobné cesty migrace fluid. Ch.