Začátek dýchání člověka - Znamenáček, Karel, 1918-1973 (Státní zdravotnické nakladatelství, 1961)
Rozbor hlavních otázek dýchání člověka, podaný z hlediska klinické diagnózy, prognózy a prevence dýchacích poruch novorozenců. Monografie buduje na zkušenostech porodníků a zdůrazňuje spolupráci s pediatry, fyziology, biochemiky i farmakology. Je přínosem po metodické stránce, hlavně v registraci dýchání.