Hlavní etapy ve vývoji učení N. J. Vveděnského - Ufljand, Julij Michajlovič (Státní zdravotnické nakladatelství, 1955)
V tomto spisku jsou vyloženy hlavní objevy N.J. Vveděnského a v první kapitole jsou obsažena biografická data o něm a objasněny v krátkosti jeho theoretické názory. V dalších kapitolách je pojednáno o prvenství tohoto badatele v učení o rytmické podstatě nervového vzruchu (telefonické výzkumy) a v otázkách koolidinace pohybů. Je dále věnována pozornost Vveděnského učení o parabiose a jeho objevu útlumu v nervosvalové soustavě (optimum a pesimum podnětu).