Funkční regenerace periferních nervů - Gutmann, Arnošt, 1910-1977 (Práce Čs. akademie, 1955)
Autor se zabývá pochody, které probíhají po přerušení nervů během regeneračního procesu. Probírá otázku obnovy motorické funkce a čití, rychlosti regenerace a adaptačních mechanismů centrální nervové soustavy, které se během procesu funkční regenerace uplatňují. Dvě kapitoly jsou věnovány otázce klasifikace a diagnosy nervových úrazů a léčebným zákrokům po těchto úrazech.