Srovnání vlivu fúze, dynamické neutralizace a totální náhrady meziobratlové ploténky na sousední pohybové segmenty v oblasti lumbosakrální páteře - Ženčica, Pavel (2010)
Práce pojednává o vzniku a vývoji degenerace přilehlého pohybového segmentu po fúzi v oblasti lumbosakrální (LS) páteře označované jako adjacent segment disease - ASD. Toto onemocnění jako potenciální pozdní komplikace spinální fúze následkem přetížení sousedních segmentů může vyžadovat další chirurgickou intervenci. To vedlo k vývoji „non fusion“ systémů s rekonstrukcí pohybového segmentu páteře se zachováním jeho funkce a sagitální rovnováhy páteře s předpokladem snížení rizika vzniku ASD. Klinická studie je zaměřena na srovnání rtg parametrů sagitální rovnováhy k ověření jejich vlivu na vznik ASD u „fusion“ a „non fusion“ systémů. Experimentální studie na vzorcích z prasečích páteří nejprve testuje a srovnává biomechanické chování „fusion“ a „non fusion“ systémů. V druhé části pomocí výpočtového modelování určuje jejich vliv na sousední pohybový segment a vznik ASD. Studie jednoznačně neprokázala významnou změnu rtg parametrů sagitální rovnováhy s přímým vlivem na vznik ASD.