Chirurgická terapie vitiliga přenosem autologních kožních buněk - Trupar, Evžen (2009)
Vitiligo je získané idiopatické onemocnění kůže projevující se tvorbou depigmentovaných lézí různé velikosti a tvaru s vymizením melanocytů uvnitř lézí. Kauzální léčba není možná a konzervativní terapie je u řady pacientů neúčinná. Chirurgická terapie může být účinná u některých pacientů s anamnézou neúspěšné konzervativní terapie. Všechny techniky chirurgické léčby vitiliga jsou založeny na transplantaci autologních melanocytů. V posledních letech se objevují různé modifikace chirurgické léčby od transplantace autologní kůže v plné tloušťce až po transplantaci samotných melanocytů expandovaných kultivací. Cílem této práce je chirurgická terapie vitiliga transplantací autologních nekultivovaných melanocytů s použitím tkáňového lepidla jako buněčného nosiče. Metoda spočívá v odběru dermoepidermálního štěpu, jeho následné separaci na jednotlivé buňky účinkem trypsinu a aplikaci směsi buněk ve tkáňovém lepidle na depigmentovanou kožní lézi připravenou k přijetí melanocytů ablací epidermis.