Funkční vývoj střední obličejové etáže u pacientů s rozštěpem patra - Dvořák, Zdeněk (2009)
Cíl: Pro posouzení funkčního vývoje střední obličejové etáže u pacientů s rozštěpem patra byla v rámci experimentální části práce vytvořena databáze rozštěpových pacientů operovaných na KPECH Brno. Ta poté umožnila v rámci klinické části zhodnotit dosažené terapeutické výsledky na základě chirurgických, foniatrických, ORL a ortodontických kontrol těchto pacientů Materiál: Základní soubor tvořilo 919 pacientů operovaných na KPECH Brno, kteří se narodili od 1.1.1993 do 31.12.2006. Z tohoto souboru bylo na základě věku zařazeno 688 dětí do chirurgického sledování, 546 dětí do foniatrického sledování, 213 dětí k posouzení ORL kontrol a 532 dětí do ortodontického sledování. Metoda: Databáze byla vytvořena na základě programu Microsoft Access, eviduje 933 pacientů s rozštěpem obličeje a sleduje u každého pacienta 633 různých parametrů. Po chirurgické stránce byl hodnocen timing, časné a pozdní komplikace primární operace patra, následné reoperace pro velofaryngeální insuficienci, komplikace.