Mezisvěty: organizované zaměstnávání migrantů z Ukrajiny v České republice

Mezisvěty: organizované zaměstnávání migrantů z Ukrajiny v České republice Během devadesátých let se Česko stalo zemí, kde nemalá část Ukrajinců nachází zaměstnání. Povětšinou na sekundárním trhu práce, v šedé ekonomice, v neprestižních, v nestabilních povoláních. Již záhy se také zrodil takzvaný „k...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Nekorjak, Michal, 1976- (Dissertant)
Other Authors: Možný, Ivo, 1932-2016 (Thesis advisor)
Format: Thesis Manuscript
Language:Czech
Published: 2010
Subjects:
Online Access:http://is.muni.cz/th/10048/fss_d/
LEADER 06815ctm a22011537a 4500
001 MUB01000614810
003 CZ BrMU
005 20130726121018.0
008 100204s2010 xr ||||| |||||||||||cze d
STA |a POSLANO DO SKCR  |b 2019-05-06 
035 |a (ISMU-VSKP)76685 
040 |a BOD114  |b cze  |d BOD031 
072 7 |a 314  |x Demografie. Populace  |2 Konspekt  |9 18 
080 |a 314.15-026.44  |2 MRF 
080 |a 338.4-027.572  |2 MRF 
080 |a 331.5  |2 MRF 
080 |a (=161.2)  |2 MRF 
080 |a (043.3)  |2 MRF 
080 |a 314  |2 MRF 
100 1 |a Nekorjak, Michal,  |d 1976-  |7 mzk2009529229  |% UČO 10048  |4 dis 
242 1 0 |a "Interworlds": Organized Employing of Migrants from Ukraine in the Czech Republic  |y eng 
245 1 0 |a Mezisvěty: organizované zaměstnávání migrantů z Ukrajiny v České republice  |h [rukopis] /  |c Michal Nekorjak 
260 |c 2010 
300 |a 180 l. :  |b příl. 
500 |a Vedoucí práce: Ivo Možný. 
502 |a Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií, 2010. 
520 2 |a Mezisvěty: organizované zaměstnávání migrantů z Ukrajiny v České republice Během devadesátých let se Česko stalo zemí, kde nemalá část Ukrajinců nachází zaměstnání. Povětšinou na sekundárním trhu práce, v šedé ekonomice, v neprestižních, v nestabilních povoláních. Již záhy se také zrodil takzvaný „klientský systém“ organizující tuto pracovní migraci, jehož ústředními aktéry jsou prostředníci - „klienti“. Je to vrstva podnikatelů, která se původně vydělila z migrujících pracovníků. Chopili se role manažerů, kteří zprostředkovávají svým krajanům pracovní místa u zdejších zaměstnavatelů, zajišťují ubytování, vybavení dokladů a řadu dalších služeb. „Klientský systém“ je však také poměrně kontroverzní. Spolupodílí se na organizování neregulérní práce a nelegální migrace. Je také známo, že vztahy migrantů vůči „klientům“ jsou silně nerovné, což bývá i zneužíváno. Nepřehlédnutelné je také propojení s organizovaným zločinem, který mezi prostředníky vybírá výpalné a poskytuje jim za to „ochran.  |% cze 
520 2 9 |a “Interworlds”: Organized Employing of Migrants from Ukraine in the Czech Republic Throughout the 1990s the Czech Republic became a country where a considerable part of Ukrainians found a job – mostly on secondary labour market, in grey economy, and low prestigious, unstable jobs. Soon after a so called “client system” was established organizing this very labour migration, the main actors of which were middlemen – “clients”. They are entrepreneurs who originally differentiated from migrating workers. They hold a role of managers who mediate jobs for their co-ethnics in firms in the Czech Republic, provide accommodation and necessary documents and a number of other services. The “client system” is, however, controversial at the same time since it also often organizes irregular work and illegal migration. It is also known that the relationship between migrants and “clients” are highly unequal, which often leads to their exploitation. Another controversial issue is the connection with org.  |9 eng 
650 0 7 |a mezinárodní migrace  |7 ph122809  |2 czenas 
650 0 7 |a šedá ekonomika  |7 ph158339  |2 czenas 
650 0 7 |a trh práce  |7 ph116483  |2 czenas 
650 0 7 |a Ukrajinci  |7 ph118163  |2 czenas 
650 0 9 |a international migration  |2 eczenas 
650 0 9 |a informal sector (economics)  |2 eczenas 
650 0 9 |a labor market  |2 eczenas 
650 0 9 |a Ukrainians  |2 eczenas 
655 7 |a disertace  |7 fd132024  |2 czenas 
658 |a Sociologie (čtyřleté)  |b Sociologie  |c FSS D-SO4 SO (SO)  |2 CZ-BrMU 
700 1 |a Možný, Ivo,  |d 1932-2016  |7 jk01082216  |% UČO 170  |4 ths 
710 2 |a Masarykova univerzita.  |b Katedra sociologie  |7 kn20110128009  |4 dgg 
856 4 1 |u http://is.muni.cz/th/10048/fss_d/ 
CAT |c 20100204  |l MUB01  |h 0450 
CAT |c 20100428  |l MUB01  |h 1014 
CAT |a BATCH-UPD  |b 00  |c 20100501  |l MUB01  |h 1230 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20100510  |l MUB01  |h 1139 
CAT |a SIMCIKOVA  |b 02  |c 20100812  |l MUB01  |h 0848 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20100823  |l MUB01  |h 1150 
CAT |a BATCH-UPD  |b 02  |c 20100929  |l MUB01  |h 0337 
CAT |c 20110627  |l MUB01  |h 1917 
CAT |c 20110627  |l MUB01  |h 2326 
CAT |a batch  |b 00  |c 20120324  |l MUB01  |h 0135 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20120417  |l MUB01  |h 1601 
CAT |c 20120610  |l MUB01  |h 2001 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20130304  |l MUB01  |h 1025 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20130530  |l MUB01  |h 0752 
CAT |a FUKSOVAX  |b 02  |c 20130726  |l MUB01  |h 1210 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20130806  |l MUB01  |h 0736 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20131219  |l MUB01  |h 0951 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20131219  |l MUB01  |h 0953 
CAT |c 20140127  |l MUB01  |h 1902 
CAT |c 20150703  |l MUB01  |h 1118 
CAT |c 20150901  |l MUB01  |h 1445 
CAT |c 20150921  |l MUB01  |h 1405 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20151226  |l MUB01  |h 0051 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20160413  |l MUB01  |h 0955 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20160714  |l MUB01  |h 0816 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20160714  |l MUB01  |h 0823 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20160714  |l MUB01  |h 0828 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20160714  |l MUB01  |h 0832 
CAT |a BATCH-UPD  |b 02  |c 20160912  |l MUB01  |h 2355 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20170215  |l MUB01  |h 0814 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20170215  |l MUB01  |h 0818 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20170215  |l MUB01  |h 0826 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20170215  |l MUB01  |h 0830 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20170216  |l MUB01  |h 0758 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20170216  |l MUB01  |h 0802 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20170216  |l MUB01  |h 0805 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20170216  |l MUB01  |h 0816 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20170216  |l MUB01  |h 0827 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20170216  |l MUB01  |h 0834 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20170221  |l MUB01  |h 0730 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20170221  |l MUB01  |h 0740 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20170221  |l MUB01  |h 0743 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20170221  |l MUB01  |h 0748 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20170221  |l MUB01  |h 0757 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20170719  |l MUB01  |h 0822 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20170719  |l MUB01  |h 0830 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20170719  |l MUB01  |h 0836 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20170719  |l MUB01  |h 0842 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20170719  |l MUB01  |h 0850 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180116  |l MUB01  |h 0945 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180116  |l MUB01  |h 1011 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180116  |l MUB01  |h 1015 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180410  |l MUB01  |h 1324 
CAT |c 20190506  |l MUB01  |h 0959 
LOW |a POSLANO DO SKCR  |b 2019-05-06 
994 - 1 |l MUB01  |l MUB01  |m VYSPR  |1 FSS  |a Fakulta sociálních studií  |2 SKFSS  |b Sklad  |3 10/15 DIS  |5 4240755941  |8 20100812  |f 71  |f Prezenční SKLAD  |q 20170628  |r 20100812 
AVA |a SOC50  |b FSS  |c Sklad  |d 10/15 DIS  |e available  |t K dispozici  |f 1  |g 0  |h N  |i 0  |j SKFSS