Nemoc a uzdravení ve světle učení I.P. Pavlova - Ado, Andrej Dmitrijevič, 1909-1997 (Státní zdravotnické nakladatelství, 1956)
Několik jednotlivých thesí učení I.P. Pavlova pro poznání mechanismu vzniku nemocí u člověka je zároveň objevením cesty, po níž se vědci a lékaři mají dát při hledání nových způsobů boje s chorobami. (Obsah: Stručné údaje z dějin učení i podstatě nemocí a uzdravení. Učení I.P. Pavlova o nemoci a "fysiologickém opatření" organismu proti ní. Pathologické a obranné fysiologické pochody při vzniku nemoci a při uzdravení.)