Práce I.P. Pavlova o trávení - Markosjan, Akop Artašesovič, 1904-1972 (Knižnice sovětské biologie a zdravotnictví, 1953)
Stručná brožura o Pavlovových pracích, kterými počalo nové období ve fysiologii trávení objevením nových faktů a zavedením speciální methodiky výzkumu. Mluví o provedení operace oesofagotomie spolu se založením žaludeční píštěle u psa a o založení píštěle vývodu slinné žlázy, dále o dokázání existence sekreční inervace žaludku a o operaci malého žaludku. Ke konci se zmiňuje o tom, jak v podobě pojmu "psychická sekrece" se zrodila myšlení a budoucí theorie podmíněných reflexů až roku 1905 Pavlov přerušuje své experimentální výzkumy o trávení a zabývá se vypracováním svého učení o vyšší nervové činnosti.