Poruchy chování v adolescenci: Prevence a terapie z pohledu klienta a jeho rodiny - Hohnová, Barbora, 1978- (2010)
Téma disertační práce se zaměřuje na prevenci a terapii poruch chování v souvislosti s vývojovými charakteristikami období adolescence. Cílem výzkumu bylo zjistit, jak vnímají klienti střediska výchovné péče a jejich rodinní příslušníci preventivní a terapeutickou péči v konkrétním ambulantním středisku a rámcově v dalších institucích. Kvalitativní výzkum byl vícečetnou případovou (multikazuistickou) explorační studií, mapující terapeutickou péči v ambulanci střediska výchovné péče. Metodami sběru dat byly polostrukturované rozhovory s klienty střediska a jejich rodiči, analýza terapeutických dokumentů a terénní poznámky. Za metodu analýzy dat byla zvolena interpretativní fenomenologická analýza. Na základě výsledků výzkumu lze říci, že terapie v ambulanci střediska vý¬chovné péče je účinná především u adolescentů s pozdním začátkem poruchy chování. U těch, u kterých se rozvíjí porucha chování od brzkého věku, má terapie v aktuální podobě spíše udržující význam. Za klienta je stále ješ.