Volby 2006 - Volební strategie a využívání politického marketingu v České republice - Matušková, Anna, 1978- (2010)
Hlavním cílem předkládané disertační práce je zkoumat způsob, jakým byl ve volební kampani v roce 2006 využíván politický marketing (soustředíme se na volby do Poslanecké sněmovny). Dalším aspektem je zaměřit se na otázky spojené s tím, jakým způsobem marketingové strategie ovlivňují a mění fungování politických stran. Klíčovou otázkou zůstává, zdali české politické strany měly ve volební kampani v roce 2006 tržní orientaci. Aplikování marketingových konceptů a metod na politický výzkum nabízí mnohé nové badatelské možnosti. Dynamika volební kampaně bude částečně vysvětlena za pomoci konceptu volebního trhu. Strategie politických stran jsou pak studovány za pomoci konceptu marketingově orientované strany, který vychází z Lees-Marshment modelu a z modelu politického marketingu Bruce Newmana. Disertační práce se soustředí pouze na relevantní politické subjekty, které se dostaly do Poslanecké sněmovny. Speciální pozornost je soustředěna na volební kampaně ČSSD a ODS.