Utváření stranického systému v podmínkách transformace politického systému. Italský stranický systém v letech 1994 - 2008. - Foltýn, Tomáš; Strmiska, Maxmilián, 1961-; Masarykova univerzita. Katedra politologie (2010)
Předkládaná práce má za cíl co možná nejkomplexněji popsat vytváření italského stranického systému v letech 1994 - 2008 v podmínkách transformace stranického systému jako celku. V této souvislosti je řešena i otázka, zda stranický systém - perspektivně - směřuje k dvojstranickému formátu. Současně se text snaží o identifikaci charakteristických znaků "druhé republiky", jež tento politický systém odlišují od systému předešlého. Daný výzkum přitom probíhá na více- úrovňové bázi.
The aim of this work is to describe - in the most possible complex way - the formation of Italian party system in the years 1994 - 2008 in conditions of transformation of political system. It is also solved the ¨ question whether the party system heads to bipartism. Simultaneously the text attempts to identify the features of so called second republic, which differ this system from the previous one. The research is based on multilevel perspective.
Vedoucí práce: Maxmilián Strmiska
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií, 2010.
Obsahuje bibliografii a rejstřík
Keywords: politické strany; stranické systémy; party systems; political parties; Itálie; Italy; disertace