Irácké povstání v letech 2003 - 2008 - Raděj, Tomáš, 1980- (2010)
Disertační práce se zabývá problematikou iráckého povstání v letech 2003-2008. Prvním a poněkud ambiciózním cílem práce bylo přání, aby se stala první českou případovou studií iráckého povstání. Druhým cílem práce, a poněkud podružnějším, bylo testování sémantických kapacit klíčových termínů, které jsou ve studii používány - jedná se především o termíny „povstání“, „guerillová válka“ a „terorismus“. Analýza povstání v Iráku je primárně zaměřena na ideologii, strategii a taktiku povstaleckých skupin. Proto je za tímto účelem zkoumána struktura povstání a taktické metody povstalců. Disertační práce má též svou pracovní hypotézu. Hypotéza má za to, že není možné plně aplikovat teorii na případ iráckého povstání. Irácké povstání je natolik fragmentované, že je nemožné teoretické modely beze zbytku aplikovat. Pro potvrzení předpokladu jsou testovány dvě teorie. Tou první je vlivná typologie O´Neilla, který ve své typologii definuje devět typů povstání. Druhý teoretický koncept, který je z.