Situace rodičů dětí s mentálním postižením - Pajer, Lucie (2010)
Anotace: V předložené disertační práci se zabýváme situací rodičů dětí s mentálním postižením, kterou jsme podrobili kvalitativnímu zkoumání. Teoretickou základnu práce jsme postavili na problematice situací zátěže a jejich zvládání, na vymezení mentální retardace a rodiny, konkrétně i rodiny s dětmi s mentálním postižením. Cílem výzkumu bylo dozvědět se co nejvíce o životě těchto lidí a na jeho základě předložit popis situace a formulovat konkrétní doporučení k této situaci využitelná pro laickou i odbornou veřejnost. Výzkum jsem zaměřili na pohled lidí, jež mají přímou zkušenost s životem v rodině s dítětem s m.p. (rodičů a zdravých sourozenců) a na pohled profesionálů, tedy lidí, jež sice nemají přímou zkušenost, ale jsou s rodinami v každodenním kontaktu. Výsledky výzkumu prezentujeme v podobě popisu situace rodičů a v formou zmíněných doporučení.