Praha a Nizozemí ve druhé polovině 15. století. - Šrejberová, Jitka, 1977- (2009)
Disertační práce „Praha a Nizozemí ve druhé polovině 15. století“ zkoumá úlohu nizozemského umění v českém uměleckém vývoji druhé poloviny 15. století. Cílem práce není dokládat na jednotlivých vybraných dílech inspiraci z konkrétních nizozemských děl, ale vystopovat odraz důležitých nizozemských invencí na dochovaných dílech českého pozdně středověkého fondu a pochopit cesty, kterými se do českého umění tyto invence mohly dostávat. Prací je tak rovněž podtržena role i dalších významných zejména středoevropských kulturních center. Zkoumání vybraných děl předchází trojice přehledových kapitol. První z nich rozebírá celoevropský význam umění Nizozemí v době vlády burgundských vévodů. V další jsou rozvedeny konkrétní i hypoteticky předpokládané přímé vztahy mezi Čechami a Nizozemím po polovině 15. století tak, aby bylo možno plynule přejít k obecnému zhodnocení role německy mluvících zemí při šíření nizozemských vlivů do českého umění ve druhé polovině 15. století. Z pojednaných uměleckýc.