Občanská sdružení jako veřejně prospěšné organizace - Kůrková, Anna, 1979- (2008)
Rigorózní práce se zabývá především právní úpravou občanských sdružení, jejichž cílem je veřejná prospěšnost. V této souvislosti se rovněž zaměřuje na zvýhodnění, jež jsou ve spojení s výkonem nebo podporou veřejně prospěšných aktivit poskytována. A také, jestli zvýhodněním odpovídají adekvátní povinnosti. Součástí práce je analýza současné, historické i navrhované právní úpravy a mezinárodních dokumentů, které s tématem souvisejí. Na základě závěrů odborné diskuze, srovnání se zahraničními právními úpravami a zkušeností praxe jsou navrženy náměty de lege ferenda týkající se právní úpravy občanských sdružení a veřejné prospěšnosti.