Útlum v centrálním nervovém systému - Vyklický, Ladislav, 1925-2008 (Babákova sbírka prací ze základních lékařských oborů ;, 1969)
Neurofyziologická monografie analyzuje útlumové procesy v centrální nervové soustavě. Studuje postsynaptický a presynaptický útlum, adaptaci neuronů a vliv jejich polarizace na vzrušivost. Zabývá se účinky prekursonukatecholaminů 1-3,4-dihydroxyfenylananinu na spinální reflexy. Zkoumá jeho vliv na přenos vzruchu k motoneuronům, k primárním aferentním vláknům a k ascendenčním míšním drahám.