Tělesná výchova mládeže očima lékaře : Fysiologie - Hygiena - Chirurgie - Hornof, Zdeněk, 1910-1973 (Nakladatelství Československé obce sokolské, 1950)
Příručka, určená mládeži, jejím vychovatelům a cvičitelům, posluchačům těles. výchovy, tělocvikářům, sportovcům i sport. lékařům vznikla z větší části z přednášek v růz. cvičitel. školách, instruktor. atělovýchovnýchtáborechapojednává o pojmu této výchovy, o těles. vývoji mládeže, o fysiologii a hygieně tělovýchovy, o ženě a sportu, věk. hranici pro cvičení mládeže, o úrazech a škodách ze sportu individuálního i kolektivního a jakjimzabrániti,ovyšetřování mládeže pro tělovýchovné účely, o tělových. lékařství, nemocech a cvičení, o tělových. zařízeních, nářadí a náčiní.