Volba další vzdělávací dráhy žáků základních škol v kontextu rodiny - Hlaďo, Petr (2009)
Disertační práce se zabývá tématem volby další vzdělávací dráhy žáků základních škol v kontextu rodiny. V teoretické části je objasněn pojmový aparát, popsány vybrané koncepce kariérových teorií, syntetizovány poznatky ontogenetické psychologie o vývojovém období pubescence s akcentem na volbu další vzdělávací dráhy a sumarizovány publikované zahraniční a české empirické nálezy v relaci k výzkumnému zaměření disertační práce. V empirické části je podrobně rozebrána metodologie realizovaného longitudinálního výzkumu, založená na kvalitativním přístupu s využitím designu mnohonásobné případové studie, jehož cílem bylo popsat proces volby další vzdělávací dráhy, kterým aktuálně procházejí čeští žáci základní školy a jejich rodiče při přechodu mezi nižším (ISCED 2A) a vyšším sekundárním vzděláváním (ISCED 3). V rámci empirické části jsou rovněž interpretována analyzovaná data.