Vliv individuálních strategií na intenzitu pohlavního výběru a populační parametry u hořavek - Konečná, Markéta; Reichard, Martin, 1974-; Masarykova univerzita. Ústav botaniky a zoologie (2009)
Využití alternativní reprodukčních strategií je závislé zejména na variabilitě prostředí. Reprodukční úspěch jedinců je ve variabilním prostředí ovlivněn zejména jejich kondicí ve srovnání s kondicí ostatních jedinců v populace, populační hustotou a dostupností zdrojů nutných k reprodukci.Alternativní reprodukční taktiky mohou ovlivňovat jak inter- a intrasexuální interakce, tak i demografické parametry populace, zejména její celkovou reprodukci. Pro výzkum výše uvedených vlivů byly použity dva druhy hořavek, které se vyznačují oportunistickým výběrem alternativním reprodukčních taktik. Použitím kombinace laboratorních a venkovních experimentů byl zjištěn negativní vliv samčí teritoriální agrese na množství tření, na možnost samčí volby , což následně ovlivnilo I počet a kondici juvenilů. Dále jsem se věnovala výzkumu sezónní dynamiky populačních parametrů spojených s reprodukcí (gonadosomatický index) a s celkovou kondicí (realtivní obsah lipidů). Díky roční studii bylo potvrzeno možn.
The use of alternative reproductive tactics is prevalent in variable environments. Individuals optimize their reproductive success according to their individual condition and condition of individuals in a population, population density, and available resources. Decisions concerning reproductive tactics can induce inter- and intra-sexual interactions which may have consequences on demographic parameters, including recruitment of the whole population. For investigation of possible links between individual decisions and population dynamics, I used bitterling as a model with an opportunistic choice of alternative reproductive tactics. Using a combination of laboratory and outdoor experiments, I demonstrated the negative effect of male aggression on spawning rate and the ability of female choice, hence potentially affecting the number and condition of juveniles. I further examined seasonal dynamics in population parameters related to reproduction (gonadosomatic index) and somatic condition.
Vedoucí práce: Martin Reichard
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2009
Keywords: kaprovití; pohlavní výběr; sexuální chování živočichů; Cyprinidae; sexual behavior in animals; sexual selection; disertace; dissertations