Structure - function studies of lectins from opportunistic bacteria - Šulák, Ondřej (2009)
Lektiny jsou proteiny neimunitního původu, které specificky rozpoznávají cukerné struktury. Některé rostlinné a živočišné patogeny využívají těchto protein-cukerných interakcí k jejich strategii při invazi do hostitele. Předkládaná disertační práce přibližuje studium mechanismů molekulárních interakcí mezi lektiny produkované bakteriálními patogeny Burkholderia cenocepacia a Ralstonia solanacearum s jejich ligandy. Metody jakožto krystalografie či resonance povrchového plasmonu, titrační mikrokalorimetrie a další byly použity k charakterizaci dvou studovaných proteinů. Ralstonia solanacearum je rostlinný bakteriální patogen, který produkuje tři rozpustné lektiny, nazvané RSL, RS-IIL a RS20L. Všechny tři byly již dříve krystalovány, ale charakterizace posledního z nich, RS20L, nebyla ještě dokončena. Během studia byla optimalizována produkce tohoto lektinu a jeho fyzikálně-chemické vlastnosti byly analyzovány pomocí 2D SDS-PAGE / MALDI-MS a diferenciální skenovací kalorimetrie.