Sociálně-pedagogické faktory ovlivňující edukaci romských dětí - Štěpařová, Ema, 1980- (2009)
Disertační práce „Sociálně-pedagogické faktory ovlivňující edukaci romských dětí“ pojednává o určitých podpůrných programech a projektech, jež mají v současné době za cíl zlepšit stávající stav romských dětí v oblasti vzdělávání. Mezi nejvýznamnější můžeme považovat např. fungování přípravných nultých ročníků, zřízení funkce asistenta pedagoga či doučování romských dětí prostřednictvím studentů pedagogických fakult. Uvedené programy budou předmětem zkoumání v disertační práci, kde bude popsáno a zhodnoceno úsilí o zvýšení efektivity pedagogické činnosti školy ve vztahu k romským dětem.