Některé determinanty školní aktivity a úspěšnosti žáka - Musil, Jiří (2009)
Neustálé společenské změny vedou k rozvoji pracovní, mravní výchovy, k vývoji osobnostních rysů, a tím nutně i ke změnám v oblasti vzdělání. Učí žáky jak systematičnosti, tak objektivnímu hodnocení výsledků práce. Jednotlivé předměty pak svým obsahem přispívají k celkové orientaci. Pochopení důležitosti „vzdělání“ prohlubuje pozitivní vztah k jednotlivým předmětovým oblastem. Jasné vyjadřování a přesný postup vede k preciznosti práce. Jednotlivé předměty tedy hrají důležitou úlohu ve školské, profesní orientaci. Vzdělávací dráha je totiž, do jisté míry, ovlivněna přístupem, stylem, důvodem, úspěchem a efektivitou práce ve škole. Tyto faktory vyplývají z osobnostních charakteristik každého žáka. Vymezení podílu efektivity vzdělanosti, při respektování těchto osobnostních znaků, se stalo ústředním motivem výzkumné činnosti. Školní úspěch žáka, jeho zájem, závisí hlavně na schopnostech, předpokladech a způsobilosti. A to jak po stránce fyzické, duševní, citové, tak i sociální. Každý má to.