Cytogenetická analýza vybraných zástupcov čel'ade turovitých (Bovidae) s využitím metódy komparatívnej fluorescenčnej in situ hybridizácie - Pagáčová, Eva (2009)
Abstrakt Z genetického hľadiska je považovaný karyotyp tura domáceho (Bos taurus) za predchodcu karyotypov predstaviteľov podčeľadí čeľade turovitých (Bovidae). Karyotyp tura domáceho (bovinný karyotyp) pozostáva z 58 akrocentrických autozómov, submetacentrického X chromozómu a malého submetacentrického Y chromozómu. Na základe podrobných znalostí karyotypu tohto druhu bolo možné stanoviť homológiu medzi chromozómami bovinného karyotypu a chromozómami, ktoré sú prítomné v karyotypoch zástupcov podčeľadí čeľade turovití. Pri objasňovaní karyotypov jednotlivých druhov boli využívané konvenčné cytogenetické postupy (G-pruhovanie, C-pruhovanie) a fluorescenčná in situ hybridizácia (FISH). Materiál bol získaný od druhov čeľade turovitých, ktoré žijú v prostredí ZOO Dvůr Králové. V karyotype bahnivca horského (Redunca fulvorufula) bola zistená prítomnosť dvoch centrických fúzií: 6;10 a 2;25. Fúzia 6;10 sa vyskytovala v polymorfnom stave. U jedného jedinca bola objavená fúzia 6;13, ktorá vzn.