Obří molekuly : Určeno ... hlavně mechanikům - Ivanov, Vladimir Ivanovič, 1904-1987 (Řada chemické literatury, 1953)
Brožura, určená výhradně laikům, vysvětluje chemickou a fysikální podstatu nových hmot, které mají s podobnými hmotami přírodními společné to, že se skládají z nesmírně velikých molekul, skutečných obrů mezi ostatními známými molekulami. Autor ukazuje názorně vztah mezi velikostí a vlastnostmi látek, objasňuje strukturu hedvábí, celulosy, kaučuku, synthetických pryskyřic a jiných makromolekulárních látek a vysvětluje tak základy makromolekulární chemie. Současně upozorňuje na zásluhy ruských a sovětských vědců o vybudování tohoto vědního oboru. ( Podle předmluvy.)