Diastolická dysfunkce ve vyšším věku-diagnóza, kvantifikace a prognostický význam u pacientů se zachovanou systolickou dysfunkcí - Vytiska, Miroslav (2009)
Cílem práce je zjistit korelaci invazivních, laboratorních a echo parametrů v hodnocení diastolické funkce LK (levé komory) u starší populace s normální sytolickou funkcí LK, dále stanovit optimální echo parametry k hodnocení diastolické funkce LK u výše uvedené skupiny pacientů Soubor a metody. Soubor tvořilo 290 stabilních pacientů starších 50 let s EF LK> 50%, bez anamnézy infarktu myokardu, bez chlopenní vady.U všech byly ve stejný den provedeny: levostranná srdeční katetrizace a ventrikulografie s měřením enddiastolického tlaku v LK (LVEDP), echokardiografické vyšetření (echo) a odběr NT-proBNP, hsCRP a big endotelinu. Výsledky. 82% pacientů mělo diastolickou dysfunkci LK na základe echo nebo invazivního vyšetření, průměrná hodnota LVEDP byla 13,5±5 mmHg a starší pacienti měli statisticky významně vyšší LVEDP i po adjustaci na DM, hypertenzi a ICHS(15,6±5 vs 12,7±4,9 p <0,001). Prokázali jsme statisticky významný vztah mezi LVEDP a věkem(p=0,007), NT-proBNP(p<0,001), délkou tr.