Zavedení metody expresního profilování a její využití při analýze buněčných linií derivovaných z osteosarkomu - Chlapek, Petr (2009)
Práce byla vypracována ve spojitosti se zaváděním metody expresních čipů na pracovišti LTBG (Laboratoř nádorové biologie a genetiky). V předkládané práci byly za pomocí expresních čipů porovnány dvě primární buněčné linie derivované ze vzorků osteosarkomu - linie OSA-03 a OSA-05. Tyto CD133-pozitivní linie byly pro srovnání vybrány na základě odlišnosti v expresi nestinu, jenž je v současnosti diskutován jako marker nádorových kmenových buněk (CSCs). Linie OSA-03 byla vybrána pro silnou expresi tohoto proteinu, naproti tomu linie OSA-05 pro nízkou až nedetekovatelnou expresi. Při expresním profilování byla pozornost věnována expresi genů spojovaných nejen s osteosarkomy, ale také s CSCs. Poznatky získané za pomoci expresních profilů jsou v souladu s klinickým stavem pacientů - primární nádor, z něhož byla derivována linie OSA-05, se z tohoto hlediska jednoznačně jeví jako více agresivní. U těchto dvou případů osteosarkomu tedy expresi nestinu nelze přímo spojovat s agresivitou nádoru.