Regionální rozvoj Frýdlantska - Vágai, Tomáš (2009)
Tématem předložené práce jsou možnosti regionálního rozvoje Frýdlantska, které autor zpracovává od roku 2006 jako svou práci disertační. V předložené rigorózní práci nalezneme vymezení území regionu Frýdlantsko a jeho fyzicko geografickou a humánně geografickou charakteristiku vycházející z kvantitativní analýzy běžně dostupných literárních a dalších pramenů. Ta tvoří určitý vstup do území. Na ni navazující část zabývající se problematikou vztahu jádra a periferie v české i zahraničních geografiích směřuje k uchopení tématiky periferie, marginality a exkluze jak v jejím prostorovém tak sociálním kontextu, které jsou při práci s územím pro autora klíčové. Postupně tak docházíme ke konceptům sociálně konstruované identity, jinakosti a odporu otevírající pohled na děje a procesy, které mohou pomoci v porozumění prostorovosti studovaného regionu. Ty jsou nedílnou součástí teoretického přístupu, který v rámci připravované disertační práce vzniká. Jejich dílčí východiska a empirické ověření.