Aplikace trvale udržitelného rozvoje na Deblínsku - participace veřejnosti - Svozil, Břetislav, 1978- (2009)
Rigorózní práce prezentuje autorův podíl na projektové spolupráci Geografického ústavu Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity, základní školy Deblín, městyse Deblín a městského úřadu Tišnov při participaci široké veřejnosti. Hlavním cílem bylo detailní poznání a porozumění území Deblínska, které předpokládá pochopení komunitních procesů z pohledu místních obyvatel, respektive významných aktérů, kteří mají na chod komunity/lokality vliv. Důraz byl kladen na identifikaci hlavních problémů rozvoje území a navrhnutí jejich řešení, které by měly prioritně vycházet zevnitř, nikoliv zvenku území. Jednotlivé projektové postupy byly diskutovány se zástupci veřejné správy i místní samosprávy a jsou v souladu s principy trvalé udržitelnosti a Millennium Ecosystem Assessment. V současné době se zavádí některé návrhy řešení trvalé udržitelnosti přímo do praxe.