Faktory rozvoje venkova v podmínkách České republiky - Svobodová, Hana, 1982-; Toušek, Václav, 1949-; Masarykova univerzita. Geografický ústav (2009)
Venkov je specifickým, různorodým společenským, ekonomickým, kulturním i ekologickým prostředím. Po roce 1989 prošel venkov mnoha změnami - postupně se vytrácí jeho původní zemědělská funkce a je kladen důraz především na údržbu krajiny a životního prostředí, a to především v souvislosti se Společnou zemědělskou politikou Evropské unie, kterou Česká republika přijala se vstupem do Evropské unie v roce 2004. Zásadní otázkou pro usměrňování aktivit ve venkovském prostoru je jeho vymezení v podmínkách České republiky. Existuje několik typologií, z nichž každá má četná pozitiva, avšak i negativa a dosud nebyla stanovena žádná typologie jako závazná, což konstatuje i Program rozvoje venkova České republiky na období 2007-2013. Pestrost venkovského prostoru se kromě jeho funkcí odráží také ve velkém počtu institucí, subjektů i individuí, které venkovský prostor ovlivňují, rozvíjejí či řeší jeho jednotlivé problémy, aktivity či jevy. Nejzákladnější dělení subjektů předpokládá jejich hierarchi.
Rural areas are specific, heterogeneous social, economical, cultural and also ecological space. After 1989 went rural areas through many changes - traditional agricultural function is decreasing and mainly nature and environment maintenance is emphasized. This is closely connected with the Common agricultural policy of the European Union which was accepted by the Czech Republic by the day of the entrance into EU. The main question for development of activities in rural areas is its delimitation in the Czech Republic. There are several typologies - each has many positives but also negatives and it still has not been set any typology as obligatory which is as well claimed in Rural development programme of the Czech Republic for period 2007-2013. Heterogeneity of rural areas is except of its functions mirrored in big amount of institutions, subjects and individuals that can impact it - develop or solve its problems, activities and phenomena. Basic division of subjects could be done on bas.
Vedoucí práce: Václav Toušek.
Rigorózní práce (RNDr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2009.
Keywords: Společná zemědělská politika Evropské unie (projekt); rozvoj venkova; venkov; countryside; rural development; Česko; Czechia; rigorózní práce; doctoral dissertations