Faktory rozvoje venkova v podmínkách České republiky - Svobodová, Hana, 1982- (2009)
Venkov je specifickým, různorodým společenským, ekonomickým, kulturním i ekologickým prostředím. Po roce 1989 prošel venkov mnoha změnami - postupně se vytrácí jeho původní zemědělská funkce a je kladen důraz především na údržbu krajiny a životního prostředí, a to především v souvislosti se Společnou zemědělskou politikou Evropské unie, kterou Česká republika přijala se vstupem do Evropské unie v roce 2004. Zásadní otázkou pro usměrňování aktivit ve venkovském prostoru je jeho vymezení v podmínkách České republiky. Existuje několik typologií, z nichž každá má četná pozitiva, avšak i negativa a dosud nebyla stanovena žádná typologie jako závazná, což konstatuje i Program rozvoje venkova České republiky na období 2007-2013. Pestrost venkovského prostoru se kromě jeho funkcí odráží také ve velkém počtu institucí, subjektů i individuí, které venkovský prostor ovlivňují, rozvíjejí či řeší jeho jednotlivé problémy, aktivity či jevy. Nejzákladnější dělení subjektů předpokládá jejich hierarchi.