Řešení dysplastického acetabula bikonickou závitořeznou jamkou - Cichý, Zdeněk (2009)
Totální náhrada kyčlí v léčbě postdysplastické koxartrózy představuje specifický problém,který spočívá v anatomických změnách acetabula a proximálního femuru,v abnormálním centru rotace kyčle,v diskrepanci délky končetin,v insuficienci pelvifemorálního svalstva a často ve zbytnělém kontrahovaném kloubním pouzdru. Z těchto důvodů je implantace totální náhrady kyčle obtížnější než u jiných koxartróz.V závislosti na stupni dysplazie představuje největší problém řešení defektního acetabula. V odborné literatuře jsou neustále diskutovány nejrůznější operační techniky. Cílem mé disertační práce je srovnání mezi střednědobými zkušenostmi s řešením dysplastického acetabula pomocí bikonické závitořezné jamky u vlastního souboru pacientů a mezi výsledky různých operačních metod uváděných v literatuře.